torstai 19. syyskuuta 2013

Yhteispeliä

 

Lukuvuotemme teema on Tavattoman tärkeät tavat. Kauniit tavat ovat joissain tilanteissa koulumenestystä tärkeämpi avu. Muutama vuosi, ja kesätyöpaikan vie se, joka osaa käyttäytyä fiksusti ja kohteliaasti.

Viime perjantaina koko koulun päivänavauksessa palkitsimme yllätyspalkinnolla kolme sellaista oppilasta, jotka ovat tervehtineet kaikkialla esimerkillisesti ja aktiivisesti - ja hyvin luonnollisesti. Gentlemannin ja lady liken kauniit tavat ovatkin automatisoituneita ja luontevia, ne tulevat selkäytimestä.

Kuin teemamme tärkeyttä korostaen osa oppilaista on "kunnostautunut hölmönhommissa", ja olemme tänä syksynä käräjöineet ja ratkoneet jo ennätysmäärän kaikenlaisia sattumuksia ja tahallisia tekoja. Oppilaiden elämä luokissa on roolipeliä: ei ole showta ilman yleisöä. Kenelle pitää esittää kovempaa kuin onkaan? Kaiken takana onkin siis kaverit ja itsetunto. Jos itsetunto on vahva, ei tarvitse esittää, vaan voi sanoa oikeassa kohdassa ei.

Ensi viikolla vuorossa on erityinen ruokatapojen seuranta. Ruokalassa liikutaan rauhallisesti, jutellaan hiljaa, syödään haarukalla (vasemmassa) ja veitsellä (oikeassa kädessä), otetaan se mikä syödään eikä yökitä tai pelleillä. Leikitään, että ollaan hienossa ravintolassa!

"Yhteispeli" on hanke, johon 1.- 3.-luokkalaisemme osallistuvat. Yhteispelin sujuminen on monille oppilaille koulussa paljon vaikeampi haaste kuin kertotaulun, rintauinnin tai ketjusilmukan oppiminen. Odotamme hankkeen koulutusosiota, jotta me opettajat pääsemme saamaan lisäeväitä kauniin käytöksen ja yhteispelin opettamiseen.

Lisäeväitä kotiväelle? Kliseen mukaan: laittakaa rajoja ja osoittakaa rakkautta. Entistä enemmän!

Kiitos hyvästä yhteistyöstä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti